Novosti

povratak

Boris Vidoš dobitnik nagrade udruženja SPE Europe

Zaposlenik ENNA grupe Boris Vidoš dobitnik je priznanja koje dodjeljuje SPE Europe, u sklopu međunarodnog udruženja naftnih inženjera.

Boris Vidoš, projektni menadžer u Enni, dobitnik je regionalne nagrade SPE Europe Regional Young Professional Member Outstanding Service Award za regiju južne, središnje i istočne Europe za 2024. godinu.
Nagradu dodjeljuje SPE  (Society of Petroleum Engineers International), međunarodna udruga naftnih inženjera koja okuplja 127.000 članova iz 145 zemalja. Cilj SPE-a je povezivanje inženjera i znanstvenika radi razmjene znanja i inovacija na području istraživanja i proizvodnje nafte, plina i srodnih izvora energije. Udruga organizira stručne konferencije te je platforma za razmjenu kontakata i znanja između stručnjaka iz cijeloga svijeta.
 
Nagrada za izvrsnost i doprinos profesiji
 
Boris je dobio priznanje u kategoriji mladih profesionalaca. Nagrada se dodjeljuje za izvrsnost i iskazano liderstvo u službi javnosti i zajednice, kao i za doprinos udruženju SPE, profesiji naftnog inženjerstva ili industriji.
 
Boris Vidoš član je hrvatskog ogranka udruge, po struci je mag. ing. naftnog rudarstva, a diplomirao je na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu. Trenutno unutar ENNA grupe radi kao Voditelj projekta na izgradnji Geotermalne Elektrane Zagocha (GTE Zagocha) za projektnu firmu Geo Power Zagocha d.o.o. na Eksploatacijskom polju geotermalne vode Slatina 2. Aktivno je uključen i u razvoj projekata na poljima Babina Greda 1 i Babina Greda 2.
 
- Meni osobno ova nagrada predstavlja određeni podsjetnik na sav uloženi trud i zalaganje u rad SPE-a. Član sam hrvatske sekcije od 2015. godine kada sam upisao Rudarsko-geološko-naftni fakultet. Bio sam predsjednik Studentskog ogranka SPE-a Zagreb (University of Zagreb SPE Student Chapter) te zajedno sa svojim kolegama iz udruge sudjelovao u organizaciji jednog od najvećih studentskih energetskih kongresa u Europi ASEC (Annual Student Energy Congress). Ove godine u ožujku bio je organiziran 11. po redu ASEC na kojem sam sudjelovao kao panelist – rekao nam je Boris koji nam je pojasnio i što radi udruga SPE u Hrvatskoj i koja je njegova uloga. 
 
-  Trenutno unutar hrvatskog ogranka obnašam funkciju „Young Professional Chairperson“. SPE je stručna udruga koja okuplja profesionalce iz industrije nafte i plina, a u posljednje vrijeme sa sve većim „shift“-om industrije prema obnovljivim izvorima energije, SPE-a preuzima i sve veću ulogu u zagovaranju energetske tranzicije, jer upravo naša struka ima znanje i kapacitet koji uvelike može pridonijeti ubrzanju energetske tranzicije. Ono čim se ja posebno bavim jest zagovaranje uloge geotermalne energije u budućem energetskom miksu. Član sam organizacijskog odbora projekta zvanog SPE Europe Energy GeoHackaton. To je zajednički projekt više svjetskih sekcija, a cilj je educirati sudionike kako primjenom Data Science-a mogu podržati razvoj geotermalne energije i potaknuti energetsku tranziciju. U dosadašnja tri izdanja Geohackathona sudjelovalo je više od 450 sudionika iz preko 40 zemalja – rekao nam je Boris kojeg najesen čeka i put u Škotsku. 
 
Naime, priznanje koje je osvojio bit će mu svečano uručeno na regionalnom SPE sastanku za Europu (SPE Europe Regional Officers Meeting) koji će se održati u Aberdeenu 5. listopada ove godine.
 
U ENNA grupi ponosimo se stručnošću naših zaposlenika pa nas posebno veseli kada njihovo znanje i posvećenost struci prepoznaju i drugi. Zbog toga nas je izuzetno razveselilo priznanje koje je dobio Boris. 
 
Još jednom mu čestitamo!