Novosti

povratak

Energia naturalis dobiva novog predsjednika uprave

Gospodina Pavla Vujnovca na toj će poziciji zamijeniti g. Boštjan Napast. G. Vujnovac ostaje vlasnik svih tvrtki u sustavu, no povlači se iz operativnog, svakodnevnog upravljanja ENNA grupom, kao i s mjesta predsjednika uprave PPD-a

Od 1. srpnja 2023. godine Energia naturalis d.o.o. (ENNA) dobiva novog predsjednika uprave. Gospodina Pavla Vujnovca na toj će poziciji zamijeniti g. Boštjan Napast. 
 
G. Vujnovac ostaje vlasnik svih tvrtki u sustavu, no povlači se iz operativnog, svakodnevnog upravljanja ENNA grupom, kao i s mjesta predsjednika uprave PPD-a.  Energiju naturalis napušta i g. Damir Spudić, dosadašnji CFO. G. Vujnovac i g. Spudić i u Enni će u budućnosti preuzeti nadzorne funkcije, baš kao što to čine i u drugim tvrtkama i projektima u kojima se g. Vujnovac pojavljuje kao investitor.
 
Ove promjene u samom vrhu grupacije događaju se u sklopu procesa promjene korporativne strukture i pripreme ENNA grupe za prvu javnu ponudu dionica na tržištu kapitala (IPO) i investicijski ciklus vrijedan više od milijarde eura. Diversifikacija poslovanja započela je prije više od šest godina ulaganjem u nove poslovne segmente i jačanjem divizija čije je poslovanje u cijelosti usklađeno s ciljevima Europske unije u dostizanju niskougljičnog okruženja, a koje čine obnovljivi izvori energije, transport i logistika te hrana. Navedene procese pratit će brojna kadrovska proširenja i pojačanja.
 
Boštjan Napast diplomirani je inženjer strojarstva s dugogodišnjim upravljačkim iskustvom u sektorima energetike i logistike. Karijeru je započeo 1995. godine kao projektant strojarskih instalacija. Više od 10 godina radio je u Petrolu gdje je od prodajnog predstavnika napredovao do člana uprave zaduženog za energetiku, investicije, tehnički razvoj i kvalitetu. Iza sebe ima iskustvo uspješno provedenog restrukturiranja, digitalizacije i optimizacije procesa. 2011. godine preuzeo je vođenje tvrtke Geoplin koju je kroz deset godina transformirao iz lokalne u uspješnu regionalnu tvrtku. Krajem 2021. godine dolazi na mjesto predsjednika uprave Luke Koper koja za njegova mandata bilježi rekordne poslovne rezultate, unatoč gospodarskoj krizi izazvanoj pandemijom i ratom u Ukrajini.  
 
„Jako me veseli početak rada u ambicioznom sustavu kao što je ENNA. Pred nama su brojni izazovi, puno učenja, novih tehnologija, zahtjevnih i pionirskih projekata. Bit će silno uzbudljivo i tome se veselim. Siguran sam da ćemo zajedno napraviti velike stvari i svima nam želim sreću i uspjeh na tom putu“, poručio je novi predsjednik uprave ENNA grupe Boštjan Napast.
 
„Čovjeka kao što je Boštjan dugo sam želio vidjeti u našem timu. Drago mi je da su se okolnosti poklopile i da se moja želja sada realizirala. On je vrhunski profesionalac s velikim iskustvom u energetici i sjajnim rezultatima u logistici. Cijenim njegove ljudske i profesionalne kvalitete i vjerujem da ENNA grupi donosi upravo ono što nam treba u zahtjevnim planovima koje smo si zacrtali. Upravljanje ENNA grupom mu prepuštam s punim povjerenjem i imat će moju punu podršku kao i podršku cijelog sustava“, izjavio je vlasnik i dosadašnji predsjednik uprave Enne Pavao Vujnovac. 
 
Početkom godine ENNA grupi pridružio se i g. Mate Žužić na mjestu direktora financija. G. Žužić školovao se u SAD-u. Bio je Fulbrightov stipendist, a karijeru je započeo u Clevelandu (Ohio), kao analitičar investicijskog bankarstva. Bio je potpredsjednik Townsend grupe, globalnog savjetnika za nekretnine i upravitelja imovinom sa 119 milijardi dolara savjetovane imovine i 24 milijarde dolara imovine pod upravljanjem. Godinu dana bio je konzultant McKinsey & Company u Zagrebu, globalne konzultantske management tvrtke koja opslužuje širok spektar privatnih i javnih institucija. Neposredno prije dolaska u Ennu bio je Direktor ulaganja za Lukšić grupu u Hrvatskoj koji su jedini dioničari Plave Lagune, Jadranskih luksuznih hotela i Excelsa Nekretnina.
 
Gđa Sabina Škrtić ostaje članica uprave ENNA grupe zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku te nastavlja svoj rad na izgradnji Enne u modernu europsku zelenu kompaniju.
 
Kako smo ranije izvijestili, PPD kao i njegove tvrtke kćeri u inozemstvu (PPD grupa) izlazi iz sastava ENNA grupe i prelazi u vlasništvo tvrtke Blue Horizon, u stopostotnom vlasništvu g. Pavla Vujnovca, također sa sjedištem u Vukovaru. 
 
Gđa Antonija Glavaš i gđa Ivana Ivančić nastavljaju voditi PPD kao članice uprave Prvog plinarskog društva.