Novosti

povratak

ENNA Grupa u 2022. godini zabilježila snažan rast

Financijski rezultati ENNA Grupe u 2022. godini narasli su u odnosu na 2021. godinu. Rast prihoda bilježi se u svim segmentima poslovanja, pri čemu su posebno rasli prihodi od prodaje u inozemstvu.

Zagreb, 28. travnja 2023. – Financijski rezultati ENNA Grupe u 2022. godini narasli su u odnosu na 2021. godinu. Rast prihoda bilježi se u svim segmentima poslovanja, pri čemu su posebno rasli prihodi od prodaje u inozemstvu. Konsolidirani prihodi iznose 60,7 milijardi kuna (8 milijardi EUR), što predstavlja rast od 62 posto u odnosu na prethodnu godinu. Pri tome su tvrtke grupacije sa sjedištem u RH ostvarile 29,3 mlrd kuna (3,9 mlrd EUR), a tvrtke sa sjedištem u inozemstvu 31,4 mlrd kuna (4,1 mlrd EUR). Ukupna konsolidirana EBITDA ENNA grupe iznosi 628,9 milijuna kuna (83,5 milijuna EUR) što predstavlja EBITDA maržu od 1%. Porez na dobit ENNA grupe u RH za 2022. godinu iznosi 129 milijuna kuna (17 milijuna EUR), od čega je tzv. porez na ekstraprofit 35,6 milijuna kuna (4,7 milijuna EUR).
ENNA Grupa je tijekom 2022. godine upravljala društvima u sektorima energetike i logistike te prehrambenom sektoru. Perjanice ENNA Grupe u ovim segmentima su Prvo plinarsko društvo (PPD), ENNA Opskrba, ENNA Logic te ENNA Fruit. 
 
Rekordne cijene plina i robustan rast  LNG-a
 
PPD je 2022. godinu završio s prihodima od poslovanja od 32,9 milijardi kuna (4,4 milijarde EUR), što je porast od 56% u odnosu na prethodnu godinu. Pritom, na prodaju plina na inozemnom tržištu otpada 70 posto prihoda, dok na prodaju plina hrvatskim potrošačima otpada 30% ukupnog prihoda PPD-a. 
Na porast prihoda PPD-a najznačajnije je utjecao porast cijene plina na svjetskom tržištu, ali i visoka poslovna aktivnost grupacije na inozemnim tržištima. 
U 2022. godini nastavljene su volatilnosti na europskom plinskom tržištu, koje je dodatno potaknuo rat u Ukrajini. Aktualiziralo se i pitanje sigurnosti opskrbe cijele Europe, dok je u kolovozu zabilježena rekorda cijena plina od gotovo 350 EUR/MWh. Istodobno, tijekom cijele 2022. godine PPD je za građane Republike Hrvatske, sukladno HERA-inoj metodologiji za izračun cijene plina, osigurao plin po cijeni od 17 EUR/MWh, a zatim 41 EUR/MWh.  Zahvaljujući snažnom portfelju, pristupu svim europskim plinskim burzama te dugogodišnjim financijskim partnerima PPD je uspješno prošao kroz financijski iznimno zahtjevnu prošlu godinu, pri čemu je jedan od najvećih izazova bio održanje likvidnosti neophodne za nesmetano trgovanje. 
 
Ulaganje u OIE i geotermu
 
U segmentu energetike, ENNA Grupa je i u 2022. nastavila sa značajnim ulaganjima u obnovljive izvore energije (OIE). Tvrtka ENNA Opskrba u drugoj godini poslovanja postala je jedan od vodećih subjekata na hrvatskom tržištu za izgradnju obnovljivih izvora energije i opskrbu poslovnih kupaca zelenom električnom energijom i prirodnim plinom. ENNA Opskrba zabilježila je prihode od 866 milijuna kuna (114,9 milijuna EUR). Tvrtka je također ugovorila prodaju više od 1000 solarnih elektrana za kućanstva u Hrvatskoj. 
Ulaganja u OIE ostvaruju se i kroz društva ENNA Solar, ENNA Esco i ENNA Geo. ENNA Geo bavi se isključivo razvojem projekata koji za cilj imaju iskorištavanje geotermalne energije, a tijekom 2022. započelo je istraživanje dvije bušotine geotermalnih izvora energije u Slavoniji gdje se planira izgradnja geotermalnih elektrana. 
 
ENNA Fruit - najveći otkupljivač domaćeg voća i povrća u RH
 
Tvrtka ENNA Fruit tijekom 2022. potvrdila je status vodećeg otkupljivača voća i povrća u Hrvatskoj, pri čemu su prihodi premašili milijardu kuna (133 milijuna EUR), EBITDA iznosi 26 milijuna kuna (3,5 milijuna EUR). Tvrtka se bavi organizacijom proizvodnje, otkupom, čuvanjem, pakiranjem, plasmanom svježeg voća i povrća na domaće i inozemno tržište. Surađuje s više od tisuću domaćih kooperanata, a u proteklih godinu dana povećala je broj zaposlenih za 38 posto. Rast poslovanja posljedica je širenja na tržište Srbije, Slovenije i BiH kao i ulaganja u modernizaciju. U Varaždinu su otvoreni dodatni skladišni kapaciteti za čuvanje mrkve, luka i krumpira te praonica i pakirnica mrkve i krumpira. ENNA Fruit tijekom 2022. započela je program lojalnosti za kooperante, kojim proizvođačima voća i povrća jamči otkup ugovorenih količina robe i čvršću suradnju, uz pružanje tehnološke podrške kroz edukaciju i monitoring svih faza proizvodnje, a sve s ciljem povećanja domaće proizvodnje voća i povrća.  
 
Poslovni segment logistike
 
ENNA Grupa posluje i u segmentu logistike i željezničkog cargo prijevoza kroz tvrtke ENNA Logic i ENNA Transport. Konsolidirani prihodi segmenta logistike u 2022. iznose 220 milijuna kuna (29 milijuna EUR), što je 35 posto više nego godinu ranije. ENNA Logic ostvarila je pritom povećanje kontejnerskog prometa u suradnji s Maerskom. Također, tijekom prošle godine nastavljen je razvoj i ulaganje u projekt kontejnerskog terminala Rijeka Gateway.  Riječ je o terminalu čije se otvorenje očekuje 2025. Zajednički ga razvijaju i njime će zajednički upravljati ENNA Logic te APM Terminals koji je dio Maersk grupe (APM Terminals 51%, ENNA Logic 49%). Suradnjom Enne i Maerska uspostavit će se logistički koridor iz Rijeke kroz Hrvatsku, do središnje Europe. To će, očekuje se, skratiti i pojeftiniti transport robe iz Azije do srednjoeuropskih zemalja, a Rijeku učiniti jednom od važnijih luka na logističkoj karti Europe.
 
Društveno odgovorno poslovanje
 
ENNA grupa je i tijekom 2022. iznimnu pažnju posvetila najranjivijim skupinama društva pomažući kroz vlastitu Zakladu Novo sutra, ali i svoje tvrtke. Zaklada je nakon početka rata u Ukrajini organizirala dolazak više od 70 izbjeglica iz Ukrajine u Hrvatsku te im i danas plaća troškove smještaja i režija.  Riječ je o obiteljima zaposlenika ukrajinske državne energetske kompanije Naftogaz koja poslovno surađuje s Prvim plinarskim društvom. Uz to, PPD je u jesen 2022. pokrenuo humanitarnu akciju “Svako dijete zaslužuje topao dom” u kojoj je svim domovima za djecu i SOS dječjim selima u Hrvatskoj podmirio troškove režija za struju i plin tijekom šest hladnih mjeseci (listopad – ožujak). Nastavljen je I projekt stipendiranja više od 50-ero djece s područja potresom pogođene Banovine.