Novosti

povratak

ENNA i Rimac Energy sklopili strateško partnerstvo za razvoj održivih energetskih rješenja

ENNA će iskoristiti potencijale za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, dok će Rimac Energy biti odgovoran za skladištenje i kasniju isporuku te energije putem svog najsuvremenijeg baterijskog sustava za skladištenje energije.

Birmingham (UK), 17. listopada 2023. – ENNA, jedna od najbrže rastućih kompanija u Hrvatskoj koja razvija projekte obnovljivih izvora energije, i Rimac Energy, predvodnik u naprednim sustavima za skladištenje energije, sklopili su strateško partnerstvo koje će unaprijediti tehnologiju proizvodnje i skladištenja energije iz obnovljivih izvora.
 
ENNA će iskoristiti potencijale za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, dok će Rimac Energy biti odgovoran za skladištenje i kasniju isporuku te energije putem svog najsuvremenijeg baterijskog sustava za skladištenje energije (BESS), nazvanog SineStack.
 
Obje tvrtke planiraju pokrenuti pilot projekte 2024. godine kojima će se u stvarnom okruženju provesti testiranja održivih rješenja koja smanjuju emisije ugljičnih plinova. Rimac Energy SineStack bit će implementiran u ENNA-ine projekte obnovljive energije priključene na mrežu i izvan nje.
 
Tvrtke su predane provođenju dodatnih projekata nakon pilot-faze, uključujući implementaciju do 1 GW sustava skladišta energije. Suradnja uključuje i obvezu instaliranja značajnih kapaciteta za pohranu energije diljem Europe, pridonoseći održivijem energetskom krajoliku za kontinent.
 
Ovaj sporazum predstavlja zajednički pomak prema proizvodnji energije iz čistih obnovljivih izvora i rješenja za pohranu što će biti na korist zajednicama, tvrtkama i planetu. Također, doprinosi ispunjavanju europskih zahtjeva energetske tranzicije te ubrzanju inicijativa za održivu energiju diljem Europe, pri čemu Hrvatska služi kao početna platforma za ovu transformaciju.
 
Najsuvremenija tehnologija pohrane energije
 
Partnerstvo je objavljeno na najvećem tehnološkom sajmu u Ujedinjenom Kraljevstvu Birmingham Tech Week-u, gdje je Rimac Energy predstavio i inovaciju SineStack, svoj najnapredniji baterijski sustav za skladištenje energije. 
Ovaj vrhunski proizvod predstavlja ogroman korak naprijed u tehnologiji skladištenja energije. SineStack tehnologija donosi niz prednost: izuzetan vijek trajanja do 12 000 ciklusa, više od 92% efikasnosti baterije, jedinstvenu električnu arhitekturu i softver koji izvlači svu energiju iz svake ćelije, minimizirajući nedostupnu energiju tijekom rada. Uz to, SineStackov integrirani inverter omogućuje korisnicima dodavanje jedinica od 790 kWh bez potrebe za predimenzioniranjem invertera u početku. 
 
Novo partnerstvo komentirao je Zoran Miliša, predsjednik Uprave ENNA Opskrbe:
 
"Rimac Technology je poznat po pomicanju granica u industriji komponenata električnih vozila, a sada SineStack kreće u predstavljanje sljedeće generacije sustava za pohranu energije. Ne možemo poželjeti boljeg partnera za ostvarivanje naših zajedničkih ambicija za održivost i pionirski razvoj rješenja za pohranu energije na ključnim tržištima u jugoistočnoj Europi. ENNA je poslovni sustav nove generacije, koja živi zelenu tranziciju i ovo je najbolji primjer kako ENNA Opskrba, predloženim partnerstvom, djeluje u cilju da obnovljive izvore energije pozicionira kao središnji dio energetskog krajolika Hrvatske uz pomoć najnovije tehnologije za pohranu energije.“
 
Suradnju s Ennom pozdravio je Wasim Sarwar Dilov, direktor tvrtke Rimac Energy.
 
„Ponosni smo predstaviti SineStack, prvi Rimac Energy flagship proizvod za tržišta za veliku i industrijsku pohranu energije. SineStack je rezultat višegodišnjeg istraživanja i razvoja u hardveru i softveru. On gura granice onoga što baterije priključene na energetsku mrežu mogu ponuditi korisnicima. Drago nam je što surađujemo s tvrtkom ENNA kako bismo doveli naše prve proizvode na tržište te ubrzali implementaciju čiste, obnovljive, otporne i povoljne energije u Južnoj i Istočnoj Europi. Jedva čekamo vidjeti SineStack u rukama korisnika diljem Europe i pojačavamo proizvodnju u Europi kako bismo zadovoljili potražnju."
 
Partneri:
 
ENNA je jedan od vodećih investitora u Hrvatskoj i brzorastuća energetska kompanija. Predana znanju, inovacijama i razvoju, ENNA nudi energetska rješenja koja su ekonomski održiva i učinkovita, s naglaskom na obnovljive izvore energije, prvenstveno solarne elektrane i geotermalne izvore. Osim energetskog sektora, ENNA posluje u sektorima transporta, logistike te proizvodnje i distribucije hrane.
 
 
Rimac Energy je podbrend tvrtke Rimac Technology sa sjedištem u Zagrebu, s dodatnim uredima u Witneyu, Oxfordshire (UK). Kao dio šire Rimac grupe, tvrtka je specijalizirana za unapređenje tehnologije sustava za pohranu energije (ESS), projektiranje, razvoj i proizvodnju inovativnih stacionarnih ESS rješenja u cijelosti u Europi. Primarna misija Rimac Energy je ubrzati prijelaz na čistu i održivu energiju isporukom visokoučinkovitih ESS rješenja koja doprinose otpornijem energetskom krajoliku.
 

Dokumenti: