Press

povratak

ENNA NA GREENCAJTU: „ODRŽIVOST NEMA ALTERNATIVU“

Greencajt, najveći regionalni festival održivosti, i ove se godine vratio u prostor zagrebačkog Rougemarin parka i Stare tvornica žarulja (TEŽ) s više od 80 međunarodnih i domaćih govornika i panelista. Ispunjene dvorane panela i predavanja potvrdile su izniman interes posjetitelja iz Hrvatske i cijele regije koji su došli iz prve ruke čuti kako pripadnici različitih društvenih skupina doživljavaju ovu goruću temu i na konkretnim primjerima odgovaraju na pitanje: kako stvoriti okruženje za održivu budućnost?
 
Jedinstvena poruka da održiva budućnost nema alternativu ukoliko želimo sačuvati naš planet snažno je odjeknula sa svih panela i predavanja.
Na panelu „Izazovi lokalno, inspiracija globalno: Kako se može napraviti razlika?“, sudjelovala je članica uprave ENNA Grupe Sabina Škrtić, uz Natašu Mikuš Žigman iz Podravke i Zvjezdanu Novak iz Jyska. Bilo je riječi o održivom poslovanju koje je danas trend na globalnoj razini, na koji način se taj koncept primjenjuju u domaćim kompanijama, odnosno jesu li poslovni modeli stranih kompanija zapravo primjenjivi u Hrvatskoj.
Članica uprave ENNA Grupe Sabina Škrtić istaknula je da se u tvrtki Energia Naturalis živi održivost. “Održivost nema alternative niti je samo pitanje zaštite prirode. To je pojam koji se u ogromnoj mjeri tiče gospodarstva i načina kako razmišljate o svojoj tvrtki. Nije važan samo profit, već je bitno produžiti timeline, kreirati strategiju kojom će biti osigurana dugoročnost poslovanja prilagođena trendovima” – poručila je Sabina Škrtić. 
 
Tijekom rasprave istaknuto je da upravo primjenama niza održivih praksi kompanije itekako doprinose lokalnoj zajednici, a to mogu činiti uspostavljanjem dijaloga o temama kao što su obnovljivi izvori energije, ravnopravna zastupljenost žena i muškaraca te suradnja s lokalnim dobavljačima.
 
Prvoga dana festivala, jedan od predavača bio je i akademik prof.dr.sc. Igor Rudan, direktor Centra za globalno zdravlje Sveučilišta u Edinburghu. Poručio je da svaka generacija idućoj treba predati planet sa svim resursima s kojima ga je zatekla, a to su: dovoljna količina hrane, čista voda i očuvan okoliš.
“Kada bismo imali zgradu s dvjestotinjak stanova, koliko svijet ima država, oni koji žive u toj zgradi bi pazili kako bi i buduće generacije mogle živjeti u njoj, jer je to jedina zgrada koju imaju za život. Zašto onda ne brinemo o našoj Zemlji na isti način?” -  zapitao je Rudan.
 
Festival Greencajt u Zagrebu se održava 24. i 25. svibnja 2023. godine. 
 

Kontakt za novinare

T: +385 1 5520 452
F: +385 1 5533 944
E–mail: press@enna.hr

Voditeljica Korporativnih komunikacija:
Dorotea Lazanin Jelenc
E-mail: dorotea.lazanin@enna.hr