Luka Ploče

Luka Ploče jedna je od najznačajnijih strateških luka dubokog gaza u srednjem Jadranu.

Njezina odlična prometna povezanost i povoljna geostrateška pozicija čine ju prirodnim čvorištem, čime se omogućava učinkovita povezanost između Jadrana, Mediterana i središnje Europe. 

ENNA je u Luci Ploče dovršila prvu fazu izgradnje terminala za naftne derivate, uloživši 170 milijuna kuna.

Terminal u daljnje faze razvoja ulazi kao ATT (Adriatic Tank Terminal). Naime, VTTI, jedan od najvećih operatora i vlasnika terminala za skladištenje naftnih derivata u svijetu i ENNA potpisali su ugovor kojim VTTI stječe 70% Adriatic Tank Terminala (ATT) u Luci Ploče. 
 
Prva faza ATT-a već je dovršena: u rujnu 2016., dovršena je izgradnja 50.000 m3 kapaciteta za bijele derivate.  Druga faza osigurat će preko 200.000 m3 naftnog skladišnog kapaciteta,  kao i 60.000 m3 za skladištenje ukapljenog naftnog plina. To je najveći novi projekt za skladištenje ukapljenog naftnog plina u srcu Jadrana. U budućnosti bi dodatni prostor omogućio treću fazu projekta, čime bi se dobio dodatni skladišni kapacitet od najmanje 100.000 m3 za naftne proizvode.  
 
Distribucija naftnih derivata kroz terminal u Pločama ublažit će ograničenja koja postoje vezano uz infrastrukturu distribucije naftnih derivata i ukapljenog naftnog plina (UNP) za cijelu regiju, te značajno doprinijeti energetskoj neovisnosti RH. Nakon završetka radova, novi terminal će omogućiti jeftiniji i sigurniji uvoz naftnih derivata i UNP-a morskim putem te distribuciju naftnih proizvoda na brojna tržišta jugoistočne Europe.