Novosti

povratak

Malim uličnim festivalom obilježen prvi Dan Zaklade Novo sutra

Mađioničari, žongleri i akrobati na štulama zabavljali su protekle subote okupljene građane i djecu na prvom vukovarskom uličnom festivalu kojim je obilježen Dan Zaklade Novo sutra.

Vukovar, 21. listopada 2017. - Sve je počelo u 10 sati kada su iz šatora na Trgu Republike Hrvatske izašli ulični zabavljači koji su prolaznike pozivali u šator u kojem se obilježavao dan Zaklade. Najmlađi su uživali u kokicama, šećernoj vuni, kestenima i lizalicama te ušećerenim jabukama, ali I brojnim eksponatima koje su osmislili i napravili učenici Tehničke škole Nikola Tesla iz Vukovara. Primjerice, pametno ogledalo koje su izradili ovi srednjoškolci, osim odraza prikazuje i osnovne informacije kao što su vrijeme, vremenska prognoza, kalendar te najnovije vijesti. Uz pomoć aplikacije na mobilnim uređajima djeca su upravljala robotskim tenisicama koje su šutirale loptu na postavljenom nogometnom igralištu. Robotske tenisice na 3D pisaču tkđ su izradili učenici ove srednje škole. Događaj su moderirali Iva Šulentić i Ivan Vukušić, koji su zajedno s drugim posjetiteljima obilazili štandove izlagača koje je financijski podržala Zaklada Novo sutra te su predstavljali njihove projekte. Predstavnici vukovarske bolnice djeci su mjerili visinu I težinu, zasićenost krvi kisikom te ih učili previjati bebe I dijelili im medalje za hrabrost. Najveći interes izazvali su VR setovi I simulatori vožnje koje su najmlađi Vukovarci ali I djeca iz cijele okolice oduševljeno isprobavala.

Prvi vukovarski ulični festival imao je humanitarni karakter. Zaklada Novo sutra donirala je preko 260.000 kuna Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana što je dovoljno sredstava za kupovinu inkubatora za novorođenčad te dvije perfuzijske volumetrijske pumpe koje unaprjeđuju način davanja terapije malim pacijentima. Jednako veliku donaciju od 240.000 kuna dobila je Tehnička škola Nikole Tesle Vukovar. 

-Iznimno smo ponosni na projekt s tehničkom školom Nikola Tesla  koja će dobiti jedan od najsuvremenijih elektroničko-robotičkih kabineta u regiji. Mnoštvo njihovih ideja je dosada ostajalo nerealizirano ili nedovršeno. I uz skromne financijske mogućnosti svojim su izumima i radovima uspjeli oduševiti sve nas ovdje. Osim izloženih eksponata, oduševljava i nesebična ideja profesora Ivankovića i Konjevića da se svim osnovnim školama grada Vukovara besplatno ustupe elektroničko-robotički starter setovi koji imaju za cilj uvođenje osnovnoškolaca u svijet elektronike, programiranja i automatizacije. Zaklada Novo sutra je s oduševljenjem prihvatila financiranje starter setova i opremanje kabineta jer smo svjesni da ulažemo u budućnosti ovog grada i ovog kraja i da će ova lijepa priča dobiti još ljepši nastavak. – istaknuo je ovom prilikom upravitelj Zaklade Davor Relatić.

Donaciju od 76.000 kuna dobio je i Klinički bolnički centar Osijek koji će od navedenog iznosa kupiti UZV uređaj za odjel dječje ortopedije. Zahvaljujući toj donaciji Ambulanta za UZV patološkog dječjeg kuka i patologiju dječjeg lokomotornog sustava neće biti zatvorena te će nastaviti s radom.

Središnji događaj proslave bila je dodjela stipendija slavonskim studentima u visini od 1.500 kuna za narednih 10 mjeseci, a riječ je o 20 studenata 2. i 3. godine preddiplomskog te 1. godine diplomskog studija iz područja prirodnih, tehničkih i društvenih znanosti. Ponajbolji slavonski studenti fizike, elektrotehnike, medicine, farmacije bili su glavne zvijezde ovog iznimnog događanja.

– U Zakladi Novo sutra vjerujemo da radeći zajedno naše okruženje možemo učiniti boljim mjestom gdje se izvanredni mladi ljudi obrazuju bez obzira na materijalni status. Mladima želimo pomoći da razviju i ostvare svoj puni potencijal. Namjera nam je poticanjem izvrsnosti ulagati u budućnost Slavonije i Baranje – poručili su iz Zaklade te dodali kako se stipendistima po završetku studija nudi mogućnost zaposlenja u nekom od trgovačkih društava ENNA grupe.

Na festivalu je ujedno predstavljeno da će Enna grupa biti novi sponzor ženskog odbojkaškog kluba Vukovar. Riječ je o klubu s tradicijom dugom preko 50 godina, ali i ekipi koja je osam puta bila proglašena najboljom sportskom ekipom Vukovara.

Festival je koncertom zatvorila Mia Dimšić. Bio je to dan prepun dječjeg smijeha I veselja u Vukovaru.