O nama

Poslovni sustav Energia naturalis jedan je od vodećih investitora u regiji, te jedna od najbrže rastućih kompanija u Hrvatskoj koja teži biti generator znanja, inovativnosti i razvoja u regiji.

Širok spektar poslovanja
Energia naturalis (ENNA) vrši upravljačku ulogu u dvadesetak društava unutar grupe. Karakterizira ju široki spektar poslovanja – od distribucije i opskrbe plinom, obnovljivih izvora energije, trgovine naftnim derivatima; od informacijskih i komunikacijskih tehnologija preko investicijskih projekata do transporta.
PPD Grupa
Jezgru ENNA-e čini PPD Grupa koja se bavi uvozom, prodajom, opskrbom i distribucijom prirodnoga plina. Kupci PPD-a su najveći poslovni i industrijski potrošači i najveći opskrbljivači na distribucijskim područjima. Prirodni plin PPD uvozi na oba hrvatska interkonektora (Rogatec i Drávaszerdahely) i vlasnik je svoje distribucijske mreže na području istočne Hrvatske.
Regionalno tržište
ENNA grupa ima sjedište u Hrvatskoj i tvrtke u Švicarskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini iz kojih posluje diljem Europe. Karakterizira ju suradnja sa snažnim međunarodnim partnerima, osigurani skladišni kapaciteti u Hrvatskoj i inozemstvu te poznavanje tržišta, što hrvatskom i regionalnom tržištu donosi sigurnost i pouzdanost u svim segmentima poslovanja. Željeznički cargo prijevoznik, posjeduje najsuvremenije lokomotive na europskim prugama kojima jamči kvalitetu i pouzdanost usluge. Tvrtka uspješno širi svoje poslovanje u Hrvatskoj i regiji.
Transport
Tvrtka ENNA transport, prvi hrvatski privatni željeznički cargo prijevoznik, posjeduje najsuvremenije lokomotive na europskim prugama kojima jamči kvalitetu i pouzdanost usluge. Tvrtka uspješno širi svoje poslovanje u Hrvatskoj i regiji.
Snažan investitor
Poslovni sustav Energia naturalis je i jedan od vodećih investitora u regiji, te jedna od najbrže rastućih kompanija u Hrvatskoj koja teži biti generator znanja, inovativnosti i razvoja u regiji. Svojim zaposlenicima pružamo mogućnost stalnog unaprjeđivanja znanja kroz program ENNA Go!, jedinstvene platforme za razvoj unutar ENNA grupe.
Luka Ploče
Grupa je najveći dioničar Luke Ploče, jedne od najznačajnijih strateških luka dubokog gaza u srednjem Jadranu. ENNA je u Luci Ploče dovršila prvu fazu izgradnje terminala za naftne derivate, koji u daljnje faze razvoja ulazi kao ATT - Adriatic tank terminal.

Razvoj

Prijeđite mišem preko željene godine
2001

Osnovan PPD

2006

Dovršena izgradnja distributivne mreže PPD-a

2008

Zakonski liberalizirano tržište prirodnoga plina

2010

Hrvatska kompanija ENNA postaje vlasnik PPD-a

2012

Započinjemo uvoz prirodnoga plina i time otvaramo tržište u RH

2013

Osnovana ENNA Slovenija, danas PPD Slovenija

2014
 • Osnovan PPD Mađarska
 • Osnovan PPD ESCO
 • Iskorak u logistiku kupnjom udjela u Luci Ploče i Adriatic Transporta danas ENNA Transport
2015

Osnovani PPD Srbija i PPD BiH

2016
 • Kupovina Siemens Vectron lokomotiva, najmodernijih lokomotiva u Europi
 • Osnovana zaklada Novo sutra
2017
 • Osnovan PPD Global u Švicarskoj
 • Potpisan 10-godišnji ugovor o isporuci pina s tvrtkom Gazprom Export LLC
2018
 • PPD, u partnerstvu s tvrtkom INA postaje većinski vlasnik Petrokemije
 • PPD u Vukovaru gradi novi poslovni centar i sjedište PPD-a i ENNA grupe
2019
 • S radom započinje ENNA biomasa Vukovar – prva energana na biomasu u vlasništvu ENNA grupe
 • ENNA povećava vlasnički udio u Luci Ploče d.d.
 • Osnovana tvrtka ENNA logic
2020
 • Osnovana tvrtka ENNA Fruit
2021
 • Pokrenut projekt Rijeka Gateway – zajednički logistički projekt Enne Logic i APM Terminalsa
 • Osnovane tvrtke ENNA Opskrba i ENNA Geo
2023
 • PPD izlazi iz ENNA grupe. Pavao Vujnovac odlazi s upravljačkih funkcija Enne i PPD-a.
 • Početak izgradnje Rijeka Gateway – najmodernijeg kontejnerskog terminala u ovom dijelu Europe.

Temeljni principi

S klijentima ENNA grupe, bilo da se radi o velikim kupcima ili malim korisnicima, težimo izgradnji dugoročnih stabilnih i partnerskih odnosa.
Putem naše interne akademije za profesionalni razvoj i izvrsnost, ENNA Go!, konstantno usavršavamo znanja i vještine svojih zaposlenika i timova.
Svakom poslu pristupamo s najvećom predanošću, prilagođavamo se potrebama i mogućnostima klijenata koliko god zahtjevni zadaci bili.
U svome radu primjenjujemo najviša sigurnosna pravila kako bismo poslovali s najvećom odgovornošću prema našim klijentima, zaposlenicima i okolišu.
U svome radu primjenjujemo samo najmodernija tehnološka rješenja kako bismo mogli pružiti najbolju uslugu i prilagoditi se željama korisnika.

Osobna iskaznica

Direktor: Boštjan Napast

Adresa: Gospodarska zona Vukovar 13, 32000 Vukovar, Hrvatska

OIB: 65900776536
Matični broj: 2617277
MBS: 030107258
Nadležni sud: Trgovački sud u Osijeku
Temeljni kapital: 16.643.440,00 EUR