Press

povratak

Obilježen 2. po redu Dan Zaklade Novo sutra

Vukovar, listopad 2018.

 

Sada već tradicionalni mali ulični festival održan je u subotu, 21.listopada kojim je obilježen 2. po redu Dan Zaklade Novo sutra. U šatoru u samom centru Vukovara, predstavljeni su projekti koje će zaklada financirati u 2018. godini i čija provedba počinje do kraja ove godine. Osim projekata, najmlađi su mogli uživati u raznim slasticama poput šećerne vate, bombonima i lizalicama u bojama zaklade te kokicama i sokovima koje su se besplatno dijelile svim posjetiteljima.


Od projekata smo mogli vidjeti štandove 6 učeničkih zadruga osnovnih škola grada Vukovara gdje su učenici i njihove učiteljice predstavili svoje radove i što su sve u mogućnosti proizvesti unutar svojih zadruga kako bi si osigurali bolje uvjete obrazovanja u svojim školama. Zaklada Novo sutra podržala je projekt sa 300.000,00 kn donacije, točnije Osnovnoj školi Blage Zadre je pripalo 60.000,00 kn kao nositelju projekta dok je Osnovnim školama Dragutina Tadijanovića, Nikole Andrića, Siniše Glavaševića, Antuna Bauera te Osnovnoj školi Mitnica pripalo svakoj po 48.000,00 kn. Škole će navedene iznose iskoristiti kako bi si priskrbile osnovna oruđa, alate, strojeve i potrošni materijal kako bi rad zadruga učinile samoodrživim u budućnosti, a sve s ciljem poticanja stvaralaštva i kreativnosti djece koja polaze te osnovne škole.

Osim projekta „Unaprijedimo učeničke zadruge osnovnih škola grada Vukovara“ mogli smo vidjeti i projekte poput „Vozilo koje život znači“ kojemu je nositelj Društvo multipleskleroze vukovarsko-srijemske županije. Cilj projekta je kupiti prilagođeno vozilo vrijednosti 260.000,00 kn kako bi se olakšao transport teško pokretnim i nepokretnim osobama oboljelim od multipleskleroze. Donaciju od 60.000,00 kn osigurao je Hrvatski dom Vukovar s projektom „Mini kemijski laboratorij u rodnoj kući nobelovca Lavoslava Ružičke“ kojemu je cilj popularizacija znanosti među djecom. Suradnici na projektu u šatoru su prikazali malo kemijske pokuse čime su privukli pažnju svakog djeteta u šatoru i time već na obilježavanju Dana Zaklade započeli proces popularizacije znanosti.

Centar za odgoj i obrazovanje Ivan Štark iz Osijeka će si donacijom od 84.000,00 kn priskrbiti Neurofeedback uređaj kojim će provesti projekt „Gledamo i slušamo kako radi naš mozak“ te pomoću navedenog uređaja u redovni rad centra uvesti terapije prijeko potrebne štićenicima s mentalnim oštećenjima. Posebno oduševljenje u šatoru izazvali su štićenici centra i članovi benda koji su pod vodstvom mentora g. Ante Papića izveli dvije pjesme i priskrbili najveći aplauz. Idejom i ciljem projekta „Mobilne platforme za bicikle za prijevoz osoba s invaliditetom“ oduševili su i Lege za djecu superjunake koji će donacijom od 12.000,00 kn proizvest 2 bicikla prilagođena prijevozu osoba s invaliditetom.

Zaklada Novo sutra također će Humanitarnoj udruzi Duga iz Vukovara osigurati teretno vozilo za projekt “Socijalne samoposluge” čime će se otkloniti problem nemogućnosti dostave hrane i higijenskih potrepština do potrebitih.

Rezultat prošlogodišnjeg projekta opremanja elektroničko-robotičkog kabineta u Tehničkoj školi Nikola Tesla iz Vukovara koji je oduševio sve prisutne posjetitelje, predstavili su profesori Ivanković i Konjević . Profesori i učenici iz projekta vrijednosti 240.000 kn, osim što su opremili kabinet najsuvremenijim pomagalima, proizveli su i električno vozilo poznatije kao e-chopper koje će služiti u edukacijske svrhe svim učenicima.

Osim projekata za koje će biti izdvojeno oko 700.000,00 kn, predstavljeno je i 10 novih stipendista koji ovisno o zadovoljavanju prosjeka ocjena imaju priliku primati stipendiju do kraja svog školovanja. Zaklada Novo sutra za donacije raznim projektima i za stipendije godišnje izdvaja i preko 1.000.000,00 kn.

Kompletnu manifestaciju začinio je koncert mlade zvijezde Zsa Zsa-e koja je oduševila najmlađe.

Kontakt za novinare

T: +385 1 5520 452
F: +385 1 5533 944
E–mail: press@enna.hr

Voditeljica Korporativnih komunikacija:
Dorotea Lazanin Jelenc
E-mail: dorotea.lazanin@enna.hr