Novosti

povratak

Rezultati ENNA grupe u 2021. godini rasli unatoč globalnoj krizi

ENNA grupa je tijekom 2021. godine upravljala s više od 20 društava u sektorima energetike, logistike i prehrambenom sektoru. Perjanice ENNA grupe u ovim segmentima su Prvo plinarsko društvo (PPD), ENNA Logic i ENNA Transport te ENNA Fruit.

Zagreb, 29. travnja 2022. - Financijski rezultati ENNA grupe u 2021. godini narasli su u odnosu na 2020. godinu unatoč globalnoj krizi izazvanoj pandemijom te nezapamćenim šokovima na energetskim tržištima.
ENNA grupa je tijekom 2021. godine upravljala s više od 20 društava u sektorima energetike, logistike i prehrambenom sektoru. Perjanice ENNA grupe u ovim segmentima su Prvo plinarsko društvo (PPD), ENNA Logic i ENNA Transport te ENNA Fruit. 
 
Povijesno visoke cijene energenata, novi dobavni pravci plina te ulaganje u obnovljive izvore energije
Hrvatski PPD je 2021. g. završio s prihodima od poslovanja od 20,9 milijardi kuna, što je porast od 116% u odnosu na prethodnu godinu. Neto profitna marža pala je s 3% u 2020. godini na 2% u 2021. g. što je rezultiralo s neto dobiti od 261 milijun kuna. 
Tijekom 2021. godine cijena plina ekstremno je rasla. Početkom 2021. g. prosječna cijena plina na plinskim burzama iznosila je oko 19 EUR/MWh dok se tijekom prosinca 2021. kretala u prosjeku od 112 EUR/MWh uz dosegnuti maksimum od 184 EUR/MWh.
Uslijed iznimnog rasta cijena, PPD je tijekom 2021. g. uložio značajno veća obrtna sredstva neophodna za redovno poslovanje i skladištenje plina, kako bi osigurao isporuke svojim kupcima. Samo u Hrvatskoj PPD je za skladištenje plina u 2021. g. morao uložiti 408 milijuna kuna, što je gotovo četiri puta više nego u 2020. g. kada je vrijednost robe u istom skladištu iznosila 110 milijuna kuna.
Uz rast cijena plina na europskom i globalnom tržištu, robustan rast prihoda PPD-a rezultat je razvoja poslovanja PPD-a na LNG tržištu te iznimnog rasta prodaje plina na drugim europskim tržištima.  Iz tog razloga, konsolidirani financijski podaci cijele PPD grupe, koja obuhvaća i PPD-ove tvrtke u inozemstvu, bit će još i veći.
U segmentu energetike, ENNA Grupa značajno ulaže i u obnovljive izvore energije te energetsku učinkovitost. 
Tijekom 2021. godine osnovana je tvrtka ENNA Opskrba, koja je ostvarila poslovne prihode od 119 milijuna kuna kroz opskrbu električnom energijom i plinom trgovačkih društava te prodaju solarnih elektrana fizičkim osobama. Tijekom 2022. godine ENNA Grupa nastavlja ulaganja u obnovljive izvore energije kroz društva ENNA Solar, ENNA Esco i ENNA Renew.
 
 
 
Poslovni segment logistike ojačan strateškim partnerstvom s APMT-jem i projektom Rijeka Gateway
Tvrtke ENNA LOGIC i ENNA Transport  u segmentu željezničkog cargo prijevoza tijekom 2021. godine ostvarile su značajan rast i u odnosu na prethodnu godinu prevezle 4,4% više punih vlakova te 6,6% više neto tona tereta. Konsolidirani prihodi segmenta logistika iznose 163 milijuna kuna. U narednom razdoblju očekujemo značajan rast poslovanja u segmentu intermodalnog prijevoza. 
ENNA LOGIC je zajedno s kompanijom APM Terminals (koja je dio Maersk Grupe) započela investiciju u terminal Rijeka Gateway po dobivenoj koncesiji nad Zagreb Deep Sea kontejnerskim terminalom u Rijeci. Dovršetkom toga terminala i izgradnjom te modernizacijom luke za kontejnerski prijevoz revitalizira se riječki prometni pravac. Očekivana investicija u prvoj fazi (do 2025. g.) iznosi 115 milijuna eura uz zapošljavanje više od 300 radnika. Očekivana investicija u drugoj fazi (do 2035. g.) iznosi 127 milijuna eura.
 
 
ENNA Fruit se pozicionirala kao najveći otkupljivač domaćeg voća i povrća u RH 
Tijekom 2021. godine ENNA grupa investirala je u segment proizvodnje i prerade te opskrbe voćem i povrćem. Kroz tvrtku ENNA Fruit, koja je u 2021. godini ostvarila poslovne prihode od 884 milijuna kuna što je porast od 133% u odnosu na prethodnu godinu, postala je najveći otkupljivač voća i povrća u Republici Hrvatskoj. 
ENNA Fruit posluje kroz otkupne centre u Dugom Selu, Donjem Miholjcu, Opuzenu, Lozanu i Varaždinu te je u prošloj godini investirala više od 100 milijuna kuna u hladnjaču, zrionicu i ostalu opremu kako bi povećala skladišne kapacitete potrebne za povećani obujam poslovanja te unaprijedila procese proizvodnje u postojećim objektima. 
Tijekom 2021. godine kroz skladišta je prošlo 100.000 tona robe, što je porast od 96% u odnosu na prethodnu godinu. Glavni strateški cilj ENNA Fruit-a je poticanje razvoja domaćih proizvođača voća i povrća te revitalizacija poljoprivredne proizvodnje kroz osiguran otkup robe te stručnu podršku malim proizvođačima. Tijekom 2022. godine nastavljaju se investicije u skladišne kapacitete, infrastrukturu i opremu kako bi se optimizirali uvjeti skladištenja i manipulacije robe što će pozitivno utjecati na tehnološke procese i visoko postavljene standarde kvalitete te hrvatsku bilancu proizvodnje voća i povrća.