Press

povratak

TOMISLAV BUNJEVAC NA GREENCAJTU: “ZELENA TRANZICIJA U PUNOM JE ZAMAHU”

Zagreb, 24. svibnja 2024. – Energia naturalis i ove je godine podržala održavanje Greencajta, najveće regionalne konferencije posvećene održivosti. Od srijede do petka (22.-24. svibnja) u paviljonu 13 Zagrebačkog velesajma stručnjaci i “zeleni” entuzijasti raspravljali su o održivim praksama u različitim industrijama, kao i o izazovima zelene tranzicije koja oblikuje našu sadašnjost i budućnost.

Na panelu pod nazivom “SHIFT HAPPENS: Power-up green energy!” sudjelovao je i Tomislav Bunjevac, direktor sektora poslovnih operacija u ENNA Opskrbi. Govorio je o suvremenim energetskim rješenjima koje nudi ENNA. Očekuje da će u budućnosti gotovo svako kućanstvo u Hrvatskoj imati solarnu elektranu i bateriju u kojoj će skladištiti proizvedenu energiju. S druge strane, upozorio je kako su potrebna velika ulaganja u elektroenergetsku infrastrukturu.

– Procjenjuje se da će kroz 20 godina količina instaliranih kapaciteta iz obnovljivih izvora biti šest puta veća nego danas. Stoga se postavlja pitanje kako će to mreža podnijeti. Već sada se neki projekti odbijaju zbog nemogućnosti priključenja. Procjene kažu kako je do 2030. na razini EU potrebno investirati 500 milijardi eura u mrežu kako bi pratila potrebe proizvodnje – rekao je Bunjevac i pritom istaknuo važnost baterija i drugih sustava koji smanjuju potrebu za transportom energije.

Partnerstvo s Rimac energy

U tom kontekstu istaknuo je važnost partnerstva ENNA-e i Rimac energy na razvoju baterija za skladištenje energije. Sporazum predviđa pilot projekte na dvije lokacije, u Hrvatskoj i Njemačkoj, a plan je da pilot projekti započnu krajem godine.

– Zelena tranzicija nije nešto što će se dogoditi sutra, ona se događa i u punom je zamahu – poručio je Bunjevac.

Na panelu su još sudjelovali Vladimir Sabo iz tvrtke E.On Hrvatska, predsjednik uprave Končara Gordan Kolak te Søren Hermansen iz Danske, direktor Samso energy academy. Hermansen je prije panela održao i prezentaciju o Samsøu, malom danskom otoku, koji je pod njegovim vodstvom postao svjetski pionir u korištenju obnovljivih izvora energije, uz masovnu upotrebu solarnih panela i vjetroturbina te centralno grijanje pokretano snagom obnovljivih izvora energije.

Gostovanje Bena Foglea

Drugi dan Greencajta obilježilo je gostovanje poznatog novinara BBC-a Bena Foglea koji je govorio o svome životnom putu i avanturama, od prelaska Atlantika u malom brodu do penjanja na Mount Everest. Njegova je poruka bila da svatko od nas i malim promjenama može pridonijeti održivoj budućnosti.

– Kad kažete da vam je stalo do okoliša, ljudi vas odmah krenu prozivati zbog svih stvari koje ne radite, ali ja mislim da ne treba cjepidlačiti i tražiti apsolutno, jer svaki maleni korak koji možemo napraviti pridonosi široj slici koju želimo postići – poručio je Fogle.

Greencajt se održava na Zagrebačkom velesajmu od 22. do 24. svibnja 2024.

Kontakt za novinare

T: +385 1 5520 452
F: +385 1 5533 944
E–mail: press@enna.hr

Voditeljica Korporativnih komunikacija:
Dorotea Lazanin Jelenc
E-mail: dorotea.lazanin@enna.hr