Press

povratak

TVRTKA ENNA GEO PREUZELA I DRUGO ISTRAŽNO POLJE U BABINOJ GREDI

Vinkovci, 5. travnja 2024. – ENNA Geo, tvrtka u sastavu ENNA grupe koja razvija projekte geotermalnih elektrana u Hrvatskoj, preuzela je i drugo istražno polje u Babinoj Gredi. Geo Power Babina Greda, tvrtka kćer Enne Geo, kupila je od Vukovarsko – srijemske županije i općine Babina Greda 90 posto udjela u tvrtki Geotermalni izvori, dok su županija i općina zadržale po pet posto. Udjeli su prodani putem javnog poziva, a odluku su potvrdile Skupština Vukovarsko-srijemske županije i Općinsko vijeće Babine Grede.
 
- Tvrtka Enna Geo kroz svoju tvrtku kćer već je prisutna kao investitor u Općini Babina Greda, a kako se istražna polja Babina Greda 1 i Babina Greda 2 nalaze na jednom geotermalnom ležištu koje čini jednu geološku i hidrodinamičnu cjelinu, naša odluka da uđemo u društvo Geotermalni izvori logična je i s tehničkog i s ekonomskog aspekta – pojasnila je Ivana Ivančić, direktorica tvrtke Enna Geo prilikom potpisivanja ugovora kojim je zaključena ta poslovna transakcija. Kako je istaknula, plan je razvijati oba polja i izgraditi geotermalnu elektranu, a uz proizvodnju električne energije otvara se cijeli spektar mogućnosti za razvoj toga kraja.
 
Veliki geotermalni potencijal
 
Županija i Općina do sada su kroz tvrtku Geotermalni izvori osigurali sve preduvjete za početak bušenja na istražnom polju Babina Greda 2, rekao je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.
- Geotermalni potencijali ovog područja su ogromni, no projekti iziskuju velika sredstva kakva Općina i Županija ne mogu osigurati zbog čega je došlo do prodaje 90% udjela u tvrtki. Smatramo da je jedini ponuditelj koji je bio na natječaju dao dobru cijenu za tvrtku, a ujedno ima i mogućnosti razviti u potpunosti potencijal geotermalnih izvora - istaknuo je župan Dekanić napomenuvši kako je uvjeren da će se ovakvim pristupom puno brže doći do rezultata, nego da su županija i općina kroz ekstremno dugo razdoblje sami investirali u razvoj ovog projekta.
- Moji mještani znaju reći "dok se nešto pokrene, voda će se dolje ohladiti". Neće se ohladiti voda. Siguran sam da smo dobili dobre partnere koji će uložiti u daljnji razvoj geotermalne energije - rekao je načelnik Općine Babina Greda Josip Krnić. 
 

Kontakt za novinare

T: +385 1 5520 452
F: +385 1 5533 944
E–mail: press@enna.hr

Voditeljica Korporativnih komunikacija:
Dorotea Lazanin Jelenc
E-mail: dorotea.lazanin@enna.hr