Novosti

povratak

U Vukovaru održan 3. Dan Zaklade Novo sutra

Vukovar, 19. listopada 2019. - Treći dan Zaklade Novo sutra privukao je najviše posjetitelja dosad. Predstavljeni su projekti za iduću godinu i novi stipendisti.

Ove subote, na Trgu Republike Hrvatske, održan je treći po redu Dan Zaklade Novo sutra. Vrijeme nas je poslužilo i ove godine pa su stotine mališana mogli neometano uživati i zabavljati se brojnim sadržajima koje smo za njih pripremili. I ove godine tu su bili mađioničar, akrobati, VR setovi, simulatori vožnje, ali i brojni atraktivni napuhanci – kao što su električni bik, daska za surfanje, ninja poligon, koš i pikado.  Najpoznatiji hrvatski fitnes trener i promotor zdravog načina života, Mario Mlinarić djecu i njihove roditelje podsjetio je na važnost kretanja i zdravih životnih navika na zanimljiv i zabavan način. Deseci djece vježbali su uz njega i njegove kolege iz ranijih sezona popularne emisije Život na vagi. Program je vodila sjajna Doris Pinčić Rogoznica, a sve je završilo koncertom Maje Šuput, koja je baš kao i Mario Mlinarić, izazvala pravu pomutnju i uzbuđenje u gradu na Dunavu.

No, svrha cijelog događanja bila je predstavljanje ovogodišnjih projekata Zaklade.

Svake godine doniramo oko milijun kuna, a ove godine to su četiri projekta i 13 studentskih stipendija. Cilj je stimulirati razvojne projekte koji su na dobrobit zajednice, pri čemu gledamo da to budu djeca i potrebiti, tj. humanog karaktera. Stipendiste želimo pogurati, pomoći njihov studij i razvoj kroz život. Zato im dajemo 1500 kuna mjesečno 10 mjeseci, a ako zadovolje prosjek ocjena, mogu zadržati stipendiju do kraja školovanja. Povratne informacije su odlične. Oni su zadovoljni, a time i mi – rekao je Davor Relatić, upravitelj zaklade.

Ivana Kišić, profesorica biologije i kemije u OŠ Nikole Andrića kaže da su oni, u suradnji s još pet vukovarskih škola i dva dječja vrtića, prijavili projekt “Znanost zasadi, budućnost gradi – STEM labosi” te za njega dobili 300.000 kuna s ciljem da dodatnim angažmana učitelja i odgajatelja kroz STEM aktivnosti detektiraju darovitu djecu i omoguće im razvoj dodatnih vještina u STEM područjima.

– Riječ je o donaciji za kupovinu opreme za prirodnu skupinu predmeta, jer pokušavamo što više učenika uključiti u istraživačke radove. Kupit ćemo mikroskope, kemikalije, različitu aparaturu za osnovne pokuse… Neke su škole bolje opremljene, neke slabije i sada to pokušavamo izjednačiti kako bi svi imali jednake uvjete. Zato imamo partnerske škole pa ćemo to pravilno rasporediti. Pogotovo je to važno sad kad je krenula Škola za život u kojoj je veliki naglasak na samostalnom praktičnom radu učenika, a za to trebamo i prave uvjete i opremu – kazala je profesorica Kišić, a oduševljena je bila i njezina učenica Leonarda Puđa.

– Uvijek učimo nešto novo, jako je zanimljivo, zabavno je i poučno raditi nove pokuse i otkrivati nove stvari – rekla je Leonarda.

Osječka OŠ Ljudevita Gaja pak sa 152.000 kuna uredit će posebnu prostoriju u koju će smjestiti opremu za senzornu integraciju učenika s teškoćama u razvoju.

– Naša škola na dvije lokacije ima 500-tinjak učenika, od kojih je 11 posto s nekim teškoćama u razvoju. Različitost shvaćamo kao bogatstvo i u našu školu u pravilu se uključuju učenici s različitim potrebama, a naš je cilj te potrebe zadovoljiti kako bi svako dijete bilo zadovoljno i moglo ispuniti svoje potencijale – kazala je ravnateljica Aleksandra Krampač-Grljušić, a Dora Akšamović, rehabilitatorica u školi, dodala kako će im ovo pomoći u dodatnoj integraciji djece s teškoćama.

– Istraživanja su pokazala da djeca najviše informacija dobivaju putem vizualnih i auditivnih osjetila, no mi želimo da u toj prostoriji dobiju inpute iz svih osjetila. Dakle, da rade na integraciji cijelog tijela, da istražuju okolinu svojim tijelom u kontroliranim uvjetima koje ćemo za njih stvoriti. To će biti jedno poticajno okruženje s puno raznovrsnih elemenata poput multisenzorne oaze, aromaterapije, senzoričke opreme za hipersenzitivnu djecu, senzoričke opreme za hiposenzitivnu djecu, bit će različiti taktilni paneli, senzorne lopte… kojima ćemo djeci razvijati vještine pomoću kojih će lakše usvajatinastavne sadržaje, postizati bolji uspjeh i lakše se integrirati u školu – objasnila je Akšamović.

Udruga Mali zmaj iz Zagreba dobila je pak 55.000 kuna za izradu aplikacije “Mali zmaj App”, koja će omogućiti povezivanje donatora i potrebite djece/obitelji.

– Mali zmaj je potpuno neprofitna organizacija koju pomažemo isključivo mi volonteri i naši donatori. Jako nam je važna ova aplikacija jer se njome direktno povezuju donatori i djeca, a želimo je proširiti za druge potrebe kako bismo mogli lakše doći do donatora, ali i kako bi oni mogli pratiti razvoj svakog djeteta kojemu su pomogli. Pomažemo 150 obitelji stalnih korisnika sa 370 djece i 150 djece iz prihvatilišta, domova i sigurnih kuća – kazala je Ljiljana Škreblin.

Ogromnu pomoć od 50.000 kuna dobili su i učenici i nastavnici OŠ Josipa Matoša, Vukovar, jedina samostalna škola za učenike s posebnim potrebama i teškoćama u razvoju u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koju pohađa 60 učenika. Oni će tim novcem kupiti šest setova opreme za asistivnu tehnologiju.

– Puno će nam ovo značiti. Tražili smo setove kojima se može prilagoditi visina i nagib, što izrazito pomaže u radu s djecom koja su u kolicima kako bi lakše pristupila radnim materijalima. Važni su nam i držači tableta, a aplikacijama ćemo proširiti naš rad – rekao je učitelj defektolog Hrvoje Marijanović, a tablet će velika pomoć biti i Ognjenu Krstiću, što nam je potvrdila i njegova majka Mirjana.

– Našoj djeci ovo je jako važno, da mogu pokazati što žele, iskazati svoje osjećaje i potrebe i nama, roditeljima, i svojim učiteljima.

Neizmjerno sretni bili su i studenti kojima će stipendija biti ogromna pomoć.

– Presretna sam što sam dobila stipendiju koja će mi uvelike olakšati studiranje, tim više što sam daleko od svog mjesta stanovanja – kazala je Josipa Maslač iz Jakšića kod Požege, studentica diplomskog studija geološkog inženjerstva u Zagrebu, a zadovoljstvo nije krio ni Dominik Goman iz Vinkovaca, student diplomskog studija kemije na Odjelu za kemiju u Osijeku.

– Sretan sam i jako mi je drago jer je ovo velika pomoć i meni i mojoj obitelji. Veliki vjetar u leđa i poticaj da radimo još više i bolje – rekao je Dominik.