Press

povratak

ULAGANJE U GEOTERMU: ENNA RENEW PRIPREMILA SIGURNO RADILIŠTE NA BUŠOTINI BABINA GREDA 1 I OBAVILA PRVA ISPITIVANJA

Zagreb, 10. ožujka 2023. - Stručnjaci tvrtke ENNA Renew nakon četiri mjeseca borbe s vremenskim i ostalim neprilikama, pripremili su sigurno radilište za radove hidrodinamičkih mjerenja na bušotini Babina Greda 1 i obavili prva ispitivanja.

– „Probudili“ smo bušotinu koja je mirovala nešto više od 20 godina i nakon 7 dana ispitivanja vidjeli smo da stojimo na polju s velikim geotermalnim potencijalom – potvrdio je projektni menadžer Nikola Legčević.
 
Dvije geotermalne elektrane
 
ENNA Renew je članica Energia Naturalis Grupe i bavi se isključivo razvojem projekata koji za cilj imaju iskorištavanje geotermalne energije.
ENNA Renew je 2022. kupila dva društva i time preuzela dva aktivna projekta: Geo Power Zagocha i Geo Power Babina Greda.
Geo Power Zagocha je nositelj koncesije na istražnom polju Slatina-2, gdje se planira izgradnja geotermalne elektrane priključne snage 20 MW, dok je Geo Power Babina Greda nositeljica koncesije na istražnom polju Babina Greda 1. Na ovom polju je predviđena izgradnja geotermalne elektrane priključne snage 15 MW.
 
Oba polja su trenutno u istražnoj fazi
 
Na tim istražnim poljima postojalo je više istražnih bušotina koje su dugo bile napuštene, te su bile odličan izvor informacija o svojstvima nalazišta, ali i predstavljale izazov u pripremnim radovima. Sam prilazni put do radilišta u Babinoj Gredi je bio teško prohodan, a koristili su ga uglavnom lokalni poljoprivrednici za pristup oranicama, pa je prvi zadatak bio urediti prilazne puteve i pripremiti radilište za daljnje radove.
Bušotina Babina Greda 1 je posljednji put bila ispitivana 2002. i tada se utvrdilo da geotermalno ležište nije komercijalno iskoristivo. No, s promjenom uvjeta na tržištu energenata komercijalna isplativost geotermalnih ležišta značajno se poboljšala.
 
– Na istražnom polju Babina Greda 1 znamo da postoje 2 ležišta geotermalne vode. Ispitivanja su bila provedena na plićem, „hladnijem“ ležištu, i dala su bolje rezultate od očekivanih, dok dublje ležište ima puno veći potencijal za komercijalnu proizvodnju električne energije i korištenje preostale toplinske energije za industrijske pogone, stakleničku proizvodnju voća i povrća, te grijanje okolnih naselja – pojasnio je Legčević.
 
Slatina 2 i Babina Greda 1 dva su aktivna projekta ukupne priključne snaga 35 MWel, s potencijalom proširenja do 65-80 MWel, a ENNA Renew bavi se razvojem i novih projekata jer geotermalna energija ima golemi potencijal u Hrvatskoj.

Kontakt za novinare

T: +385 1 5520 452
F: +385 1 5533 944
E–mail: press@enna.hr

Voditeljica Korporativnih komunikacija:
Dorotea Lazanin Jelenc
E-mail: dorotea.lazanin@enna.hr