Novosti

povratak

Uspješno održane prve dražbe jamstva podrijetla za ENNA Opskrbu

Na dražbama su se putem CROPEX-ove IT trgovačke platforme prodavala jamstva podrijetla iz postrojenja koja koriste vjetar, biomasu i bioplin.

Uspješno su održane prve dražbe jamstva podrijetla za ENNA Opskrbu, izvijestila je Hrvatska burza električne energije (CROPEX).
Dražbe su održane 17. svibnja, a prodavana su jamstava podrijetla električne energije proizvedene u četvrtom kvartalu 2022. i prvom kvartalu 2023. u proizvodnim postrojenjima povlaštenih proizvođača izvan sustava poticanja. Prodan je cjelokupni iznos stavljen na pet odvojenih dražbi u iznosu od 35.445 jamstava podrijetla.
Na dražbama su se prodavala jamstva podrijetla iz postrojenja koja koriste vjetar, biomasu i bioplin putem CROPEX-ove IT trgovačke platforme te je postignuta najveća cijena jamstva podrijetla od početka organiziranja dražbi u kolovozu 2019., izvijestio je CROPEX.
– Potražnja na dražbi i postignute cijene evidentno pokazuju povećani interes europskog tržišta za jamstvima podrijetla. ENNA opskrba aktivno priprema i nove dražbe koje će se održati ove godine i raduje se nastavku suradnje s CROPEX-om – izjavio je Nenad Ukropina, član uprave ENNA Opskrbe.

Jamstva podrijetla
ENNA Opskrba u travnju je potpisala ugovor o poslovnoj suradnji s CROPEX-om o organiziranju dražbi za prodaju jamstva podrijetla u vlasništvu ENNA Opskrbe.
Jamstvo podrijetla je elektronička isprava koja krajnjem kupcu dokazuje da je određeni udio ili količina električne energije proizvedena iz obnovljivih izvora energije (OIE). Jedna garancija podrijetla je ekvivalentna 1 MWh proizvedene električne energije. Izdaje se za struju proizvedenu iz postrojenja koja koriste obnovljivi izvor energije ili iz visokoučinkovitog kogeneracijskog postrojenja.
Sustav jamstava uveden je europskim direktivama, dok Zakon o tržištu električne energije određuje da je Hrvatski operator tržišta energije d.o.o. (HROTE) odgovoran za izdavanje jamstva podrijetla električne energije te za uspostavu i vođenje registra jamstava podrijetla. Uveden je kako bi se osigurala transparentnost sustava, praćenje podrijetla primarnog izvora električne energije i dao poticaj korištenju OIE.
Kupci jamstava time mogu smanjiti svoje „ugljične otiske“ i ispuniti ciljeve održivosti kao i pokazati klijentima, financijskim partnerima, investitorima, potrošačima i općoj javnosti da su odgovorni prema klimi, odnosno kako ulažu u zaštitu okoliša i postizanje CO2 neutralnosti.

Više pročitajte i na cropex.hr .