Novosti

povratak

VTTI i ENNA potpisali sporazum o zajedničkom ulaganju u Luci Ploče

ENNA i VTTI, jedan od najvećih operatora i vlasnika terminala za skladištenje naftnih derivata u svijetu, potpisali su Sporazum o zajedničkom ulaganju u razvoj terminala za skladištenje i pretovar naftnih derivata u Luci Ploče.

Zagreb, 31. listopada 2016. - Radi se o jednoj od najvećih privatnih investicija u Republici Hrvatskoj čiji je planirani iznos 135 milijuna eura. Prvu fazu projekta dovršila je ENNA uloživši 170 milijuna kuna u proteklih godinu i pol.

VTTI, globalni nezavisni operator za energetsko skladištenje i Energia Naturalis Holding (ENNA) potpisali su ugovor kojim VTTI stječe 70% Adriatic Tank Terminala (ATT) u Luci Ploče, glavnoj jadranskoj luci za brodove dubokog gaza. VTTI i ENNA zajedno će proširiti i upravljati novoizgrađenim terminalom u Luci Ploče. Provedba ove transakcije podliježe završnim preduvjetima, što uključuje i regulatorne uvjete. VTTI će upravljati novoizgrađenim kapacitetima spremnika za bijele derivate (CPP) te će izgraditi i upravljati dodatnim kapacitetima, uz značajne nove kapacitete za skladištenje ukapljenog naftnog plina, pri čemu će se koristiti najnovija tehnologija.

Prva faza ATT-a već je dovršena: u rujnu 2016., dovršena je izgradnja 50.000 m3 kapaciteta za bijele derivate.  Druga faza osigurat će preko 200.000 m3 naftnog skladišnog kapaciteta,  kao i 60.000 m3 za skladištenje ukapljenog naftnog plina. To je najveći novi projekt za skladištenje ukapljenog naftnog plina u srcu Jadrana. U budućnosti bi dodatni prostor omogućio treću fazu projekta, čime bi se dobio dodatni skladišni kapacitet od najmanje 100.000 m3 za naftne proizvode.

Dobre vijesti za regiju

Ovaj će rastući terminal imati važnu stratešku ulogu u jačanju sigurnosti opskrbe energijom u regiji. Također, nadopunjavat će primarnu lokaciju i područje dubokog gaza Luke Ploče, sa značajnim dodatnim skladišnim kapacitetima za bijele derivate i ukapljeni naftni plin.

Terminal će ispunjavati najviše sigurnosne standarde i koristiti protupožarne tehnologije i tehnologije za obradu para ugljikovodika, koji su u skladu s najnovijom svjetskom i europskom regulativom u području sigurnosti i zaštite okoliša.

Rob Nijst, predsjednik uprave VTTI-a, izjavio je: “VTTI s velikim zadovoljstvom ulazi na jadransko tržište, uz podršku našeg partnera u ovom zajedničkom pothvatu.  Objekt će pridonijeti energetskoj trgovini u regiji tako što će se izgraditi siguran i učinkovit terminal.  U bliskoj budućnosti grad Ploče i regija još će se brže razvijati a mi smo tu da tome osiguramo podršku.

Pavao Vujnovac predsjednik uprave ENNA-e, rekao je:  “Drago nam je da smo u Hrvatsku doveli pouzdanog i jakog partnera s kojim imamo odličnu suradnju. Zajednički ćemo raditi na razvoju potencijala Luke Ploče kao jake mediteranske luke. I ovom investicijom, kao i ostalima, potičemo razvoj hrvatskih resursa kako bismo ostvarili utjecaj u regiji i poboljšali kvalitetu života zajednice u kojoj djelujemo.”

Distribucija naftnih derivata kroz terminal u Pločama ublažit će ograničenja koja postoje vezano uz infrastrukturu distribucije naftnih derivata i ukapljenog naftnog plina (UNP) za cijelu regiju te značajno doprinijeti energetskoj neovisnosti RH. Nakon završetka radova, novi terminal će omogućiti jeftiniji i sigurniji uvoz naftnih derivata i UNP-a morskim putem te distribuciju naftnih proizvoda na brojna tržišta jugoistočne Europe.

Dolazak partnera kao što je VTTI u Republiku Hrvatsku jasan je znak najvećim svjetskim investitorima da u Hrvatskoj mogu naći ozbiljne partnere te ući u veliki projekt.

Gradnja suvremene luke pokreće razvoj cijeloga područja, koje novim zapošljavanjem i novim projektima stvara perspektivu budućega razvoja.

Web stranicu zajedničkog projekta možete vidjeti ovdje: www.adriatictankterminal.com . Na njoj se nalazi i vrlo zanimljiv i informativan video koji objašnjava projekt.

Luka Ploče

Luka Ploče jedna je od najznačajnijih strateških luka dubokog gaza u srednjem Jadranu. Njezina odlična prometna povezanost i povoljna geostrateška pozicija čine ju prirodnim čvorištem, čime se omogućava učinkovita povezanost između Jadrana, Mediterana i središnje Europe.

Trenutno se gradi pristanište dubokog gaza koje će većim brodovima omogućiti pristanak u luku, te time otvoriti jadransko tržište svjetskoj energetskoj trgovini.

ATT – izvrsna povezanost

ATT je izravno povezan s paneuropskim koridorima, te povezuje sva značajna odredišta u balkanskoj regiji, a povezan je i s nacionalnom mrežom autocesta. Isto tako, ATT je povezan s međunarodnom željezničkom mrežom  čime se otvara zaleđe Balkana (tj., Bosna i Hercegovina, Srbija i dalje).

O VTTI-ju

VTTI je brzorastući neovisni operator za energetsko skladištenje u cijelom svijetu. Poduzeće je osnovano 2006., a danas osigurava 8.7 milijuna m3 kombiniranih skladišnih kapaciteta na 5 kontinenata. Taj će se kapacitet u budućnosti povećati kako se radi na novim projektima.

W: www.vtti.com

O ENNI

Energia naturalis (ENNA) je holding kompanija koja ulaže u sektore energetike, infrastrukture i logistike. Tvrtke u sastavu grupe posluju u zemljama srednje i istočne Europe.

ENNA u svom vlasništvu ima 20-tak tvrtki, od kojih su najpoznatije okupljene u PPD grupu i bave se trgovinom, distribucijom i opskrbom prirodnim plinom. Kompanija je vlasnik 25% dionica Luke Ploče.